Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2013 13:36 - "Болестта като възможност" на Агент 009-Л, курсист в "Умението да общуваме", ниво 2 на Станислав Инчовски
Автор: harizmatichnost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 360 Коментари: 0 Гласове:
0



image
 Здравейте!

            Аз ще Ви говоря за болестите и как те са нещо хубаво. От болестите на психологично ниво до болестите на клетъчно ниво – те са полезни.

Ще се зачудите „Защо по дяволите тоя идиот е почнал да пише за болестите?” Обяснението е просто: Защото си лежа вкъщи, болен и умиращ от скука и се опитвам да оправдая тази липса загуба на време; защото си мечтая за една вкусна свинска вратна пържола; защото искам да се видя с приятелите си; защото искам да се запознавам с непознати за курса и защото не мога да направя не само тези неща, но и много други...

            Нека разгледаме болестите на клетъчно ниво. Те карат нашият организъм да надгражда себе си, да се подобрява. Знаете ли, че една проста настинка от 21. век би убила избила половината човечество през 15. век? А защо ние сме живи тогава? Заради възможността на организма да надгражда себе си, заради възможността му да става по- силен и по- здрав. Защото едно подобрение на имунната ни система чрез болест ще ни предпази от други три болести.

            Нека ги разгледаме на психологическо ниво. Те ни карат да вървим напред. Карат ни да вървим напред, защото докато сме болни, ние сме лишени от възможността сами да вървим, а това ни кара да го искаме този напредък все повече и повече. Всяка една минута, в която седиш безсилен вкъщи те кара да искаш да постигнеш целите си все по- и по- силно. А всички знаем, че колкото по- силно искаме нещо, толкова повече сме готови да се борим за него.

            Болестите са тези неприятности в животите ни, които ни карат да оценим здравето, да се насладим на малките неща, те ни пречат да свикнем с животите ни такива, каквито са – до голяма степен уредени, те ни разбъркват плановете и създават непредвидени проблеми. Точно в този момент ние оценяваме баналното ежедневие, в този момент се учим да оценяваме всичко, което приемаме за даденост като например възможността да излезем на чист въздух, възможността да отидем до магазина, възможността да се видиш с любим човек...

 

            Болестите са също така и време за подготовка. Да речем, че сме си поставили някаква цел и изведнъж ни се налага да постоим вкъщи за седмица. През тази една седмица, ние имаме възможността да премислим ситуацията и да се подготвим много по- добре за препятствията по пътя.

            Преди повече от година исках да търгувам с чуждестранни валути на борсата. Бях готов и нахъсан, с достатъчно самочувствие, но един ден се разболях и си останах вкъщи. Тогава отделих повече време за четене – мога и от вкъщи да търгувам, но не исках, защото заради болестта може би нямаше да мисля трезво. Отделих доста време за четене и подготовка и разбрах на третия ден, че не съм готов за нищо. Това боледуване ми помогна да си променя стратегията, така че да спечеля по- късно от борсата.

            Недейте да гледате на болестите само като нещо неприятно и вредно – така е, но Ви призовавам да се възползвате и от възможностите, които болестите предлагат.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: harizmatichnost
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 74812
Постинги: 65
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930