Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2013 15:29 - Интересни лични речи на курсисти от Агентския курс. "Нов поглед към софтуерното пиратство" на 001-Агент Е
Автор: harizmatichnost Категория: Технологии   
Прочетен: 518 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.09.2013 16:16


imageimageimage

Нов поглед към софтуерното пиратство

Днес ще Ви поговоря малко за софтуерното пиратство. Това е тема, която засяга всеки един от нас - един път като потребители, и втори път - като бъдещи софтуерни инженери. Засяга ни още, защото всеки един от нас е ползвал за лична изгода операционна система, офис пакет или игра, без да си плати за тях. И това не е укор - даже смятам, че софтуерното пиратство (не само по себе си, а като средство) ни е помогнало да не останем в Средновековието на информационното затъмнение.

Но нека първо ви разкажа малко за моя опит в областта. Не знам колко зли пирати сте били (или сте в момента), но аз съм бил от по-лошите. Малкия грях - операционната система на чичо Бил - класика в жанра - от Windows 95 до Windows 7. Microsoft Office - който впрочем е по-скъп от Windows - също толкова време. Освен това - поне двеста игри. И най-пиперливото - това рядко го споделям - но на 16 години, когато популярният торент тракер arenabg.com набираше скорост, станах доброволец и лидер на т.нар. "Отбор Игри", който беше пряко отговорен за зареждането на Арената с десетки игри всеки месец - в продължение на година. Даже имах щастието тогава да се похваля на една колежка на баща ми, която беше част от системата на МВР и се бореше с компютърните престъпления, че съм голям пират. "Ах, колко си лош!", нахока ме тя, и се разминах само с това. Явно не бях чак толкова голям риба, за каквато се мислех.

И сигурно се питате - защо днес аз - големият пират, ще Ви говоря срещу софтуерното пиратство. Как отидох в други лагер? Ами много просто - отново всичко, както и преди, започна с игрите. В един момент усетих, че прекалявам с циклажа, и си казах - "трябва да се огранича някак си, че е ми отиде на кино образованието... ще взема да играя само оригинални игри".

След малко ще се върна на личната ми история, а преди това ще си позволя накратко да ви запозная с основните аргументи "за" и "против" софтуерното пиратство.

Заклетите противници ще ви кажат: "софтуерното пиратство е престъпление - както според закона, така и от гледна точка на морала". Не можем да не се съгласим. Колкото и българският потребител да е свикнал с идеята, че може да влезе в Замунда и да си изтегли поредния офис пакет "на промоция"- хора-софтуерни инженери, каквито и ние ще станем, са вложили огромен труд, а ние с няколко клика се възползваме от него безплатно, като по този начин лишаваме разработчика от справедливо полагащото му се възнаграждение. Ако софтуерното пиратство придобие по-големи размери, малките производители на софтуер просто ще загинат. Затова и аз съм против него - защото ограбва труда на хората, защото е кражба.

От други бряг обаче ще ви се провикнат: "Щом мога да си го изтегля безплатно, защо да се правя изобщо труда да си плащам?" - с този аргумент не съм съгласен. Обаче съм по-склонен да се вслушам във виковете: "Нямаме пари! И ние искаме да се развиваме, да се забавляваме, да се учим, да създаваме! Скъпо ни е!". Това вече са сериозни доводи в подкрепа на пиратството, но това е и едно по-особено пиратство - пиратство по необходимост.

Какъв би бил идеалният вариант в света на софтуера? Разработчиците да получават справедливо възнаграждение, а потребителите да не плащат нищо или да плащат според джоба си - при това съвсем законно. Вярвате или не, точно натам отиват нещата. Питате се как ли?

Тук е моментът да продължа историята си. Бях стигнал до там, че реших да си плащам за игрите. И какво се оказа - без да нарушавам правилото (вече го спазвам четири години), продължих да играя игри, без да се ограничавам. Когато трябва да си плащаш, мисленето ти се променя - започваш да търсиш евтини варианти. А алтернативи - бол! Промоции, намаления - целогодишно. На големи празници - Коледа, Великден. С началото на всеки сезон - също. Голяма конкуренция между дистрибуторите в опита им да привлекат нови клиенти с атрактивни цени. А цените падат наистина много. Често си купувам игри (наистина големи заглавия) за по 10-15 лв. Това е малко повече от билет за 3D кино или две кутии цигари. А срещу тях получавам 10-20-30 или повече часове забавление. Специално за игрите уловката е, че трябва да почакаш малко - не можеш да купиш играта на тази цена веднага, но да си признаем - 50 евро са си така или иначе много пари за ново заглавие. Изчаквам до следващата промоция и мога да я взема на половин цена, ако много бързам, или половин година - ако искам намаление на под 20 лева. За този срок обикновено продуктът не само поевтинява, но и се обновява и доразвива.

Поуката, която можем да извлечем от пазара на компютърни игри, е, че бизнесът вече е спрял да се бори срещу интернет и новата култура на разпространение на информация и е започнал да изгражда нови, пластични модели, които да се съобразят с променените условия. Бизнесът изгуби войната с пиратството и макар в отделни сектори да продължава да се съпротивлява, промяната е неизбежна. Бизнесът се променя: защо да не се променим и ние? Софтуерни продукти се продават с огромни намаления. Продават се в пакети - отново намалени. Любимият ми нов бизнес модел - плати, колкото можеш и вземи целия продукт - донесе 10 милиона долара на компания за разработка на игри, която пусна на пазара в пакет 6 от своите големи заглавия. Определената минималната цена беше 1 долар, а средната цена, на която хората купуваха... не, не беше 1 долар, а близо 6! Рекордът за единична покупка беше 1 500 долара!

А освен платените варианти, нека не забравяме, че има и много качествен безплатен софтуер.

Аз смятам, че да си софтуерен пират днес е отживелица - занимание за тийнейджъри, които искат да демонстрират бунтарския си дух или за хора, които още не са запознати с новите възможности, които пазарът предлага. Аз вече съм решил за себе си, че да възнаградиш труда на нашите колеги-софтуерни инженери и по този начин да бъдеш част от културния, отговорен свят, а не част от проблема, носи по-голямо удоволствие, отколкото да спестиш поредната смешна сума. Надявам се и вие да опознаете това удоволствие, ако още не сте.

Благодаря!

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: harizmatichnost
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 74552
Постинги: 65
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031