Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2013 00:01 - "Гордостта да си geek" на Адвокат-пират в "Умението да общуваме" пиратски курс на Капитан Остронос (Станислав Инчовски)
Автор: harizmatichnost Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
0



image Да бъдеш geek!

 

            Когато влязох за първи път на лекцията, видях какви сме се събрали и веднага си направих извода: тук сме хора, които – първо, можем да програмираме, второ, очевидно имаме проблеми с общуването... и за мое малко нещастие: предимно момчета сме... С една дума – geek-ове. Значи истински пичове!

 

            За встъпление един цитат: „Ако станеш най-добър в нещо, можеш да имаш всичко.“

Тази мисъл оправдава съществуването и насърчава развитието на нашия вътрешен geek. Не го задушавайте, доверете му се.

 

            Защо geek? Етимологията на думата ни казва всичко. Това е разпространено понятие – среща се в английските, германските, шведските и холандските диалекти. Днес то е част от официалния език на Южна Африка, Намибия и Ботсвана. Geek-овете са навсякъде.

 

            Geek-овете са древни. Първите употреби на думата датират още през 18-ти век! Използвала се е като синоним на „глупак“, „изрод“. Колко несправедливо! Но какво да направим?

 

            Постепенно обаче понятието претърпява развитие и geek-овете отчасти са реабилитирани. Писателката Джули Смит дори дава определение за geek. Това е млад човек, обърнат предимно към себе си и неинтегриран в обществото; човек, който не се чувства част от тази планета и чрез книгите или компютъра си напуска нейните предели и отива... в киберпространството (?!) - едно далеч по-вълнуващо и реално място в сравнение с къщата на родителите му.

 

            Да си geek не е нещо срамно. Да си geek е повод за гордост... най-вече пред самия теб. Да си geek означава, че не си mainstream – ти не се подчиняваш на модата, ти я създаваш... макар и за собствена консумация. Твоят вкус е изтънчен и оригинален. Твоите виждания се споделят от малък кръг хора, но за сметка на това – също geek-ове като теб – елита на обществото. Да си geek означава да отделяш хубавото и да отстраняваш лошото.

 

           Ти си geek, а не зубър. Зубърът не постига резултати. Geek-ът е полезен. Той създава, твори, изгражда, успява. Geek-ът не е неудачник. Той е ценен от тези, които си заслужава да го оценят. Geek-ът е велик, защото постига това, което другите не успяват. Geek-ът е неразбран, защото знае това, което другите не знаят. И все пак – geek-ът не е сам! Той общува с други geek-ове. Така се създават geek обществата, които са скритият двигател на световния прогрес!

 

            Една максима гласи: „Не малтретирайте този ваш съученик, който носи очила, не общува много и си гледа собствената работа. Един ден той може да ви е шеф... и да ви го върне!“

 

            Та затова, братя и сестри geek-ове, действайте, не се предавайте и се обединявайте, защото без нас не знам как ще се справят другите!

 

            Благодаря.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: harizmatichnost
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 74770
Постинги: 65
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930